Всеки родител знае, че продължителното носене на бебе може да бъде

...
Всеки родител знае, че продължителното носене на бебе може да бъде
Коментари Харесай

Нашите предци вероятно са използвали бебешки слингове още преди 10 000 години

Всеки родител знае, че продължителното носене на бебе може да бъде много изтощително и непрактично. Преди повече от 10 000 години, когато родителите са ловували и събирали храна съвсем непрекъснато, евентуално това е било даже още по-трудно. Съществуват извънредно малко данни за другите способи, по които нашите предшественици са носели своите мъничета. Сега обаче учените откриват доказателства, които разбулват тази тайнственост.

Екип от откриватели от Монреалския университет употребяват аналитични способи, с цел да проучат момиченце на 40-50 дни, намерено през 2017 година в пещерата Арма Вейрана в Лигурия, Италия. Тя е кръстена Неве, което значи сняг, и е била заровена дружно с голям брой перфорирани морски черупки, употребявани за декорации.

Изследването употребява 3D фотограметрия с висока резолюция – техника, при която се основава тримерен модел на обект или място чрез голям брой припокриващи се фотоси. Те я съчетават с микроскопични наблюдения и разбори посредством микро компютърна томография на перфорираните черупки, открити с Неве.

Открити са четири огромни перфорирани двучерупкови медальона и над 70 перфорирани морски черупки, които са неповторими за този праисторически обект. Тези черупки са били носени неведнъж и учените не считат, че са основани особено за Неве, живяла по-малко от 2 месеца. Освен това направата им евентуално е лишила часове. Ето за какво най-вероятно са принадлежали на някой от обществото на Неве и след това са ѝ предадени – да вземем за пример с цел да я защищават от зли сили или даже като унаследен подарък.

„ Като се има поради какво изпитание се изисква да се основат и да се преизползват тези черупки с течение на времето, е забавно да забележим, че обществото е решило да се раздели с тях при погребението на толкоз млад субект “, споделя Клаудин Гравел-Мигел, ръководителка на научния екип. „ Нашето проучване подсказва, че тези черупки и медальони най-вероятно са красяли индивида грижещ се за Неве, който също е заровен с нея. “

Позицията на тези черупки също ни дава значима информация. Много по-стари способи на разкопки кардинално не документират позицията на орнаментите. Сега обаче това лека-полека стартира да се трансформира.

Конкретно при Неве откривателите откриват, че черупките са зашити към парче плат, кожа или четина, употребена за повиване на бебето в деня на погребението ѝ. Този материал би могъл да бъде долна дреха, одеяло или слинг. Изследователският екип счита, че най-вероятно е употребен за носене на мъничето. За това подсказва позицията на крачетата на Нева, прибрани над коремната област (и скриващи доста от черупките). Гравел-Мигел и сътрудниците ѝ подозират, че тези декорации не са изпълнявали функционалността на най-обикновена декорация, разпръсната върху гроба. Най-вероятно те са били „ част от украсена дрешка или от бебешки слинг, употребен през живота на детето. “

Някои от черупките даже са леко извити към костта на горната част на ръката – т.е. евентуално маркират контурите на от дълго време изгубена обвивка, употребена за слинг.

Не е изключено фамилията на Неве да ѝ е дало тези черупки с концепцията да я пазят. Те обаче не са изпълнили предназначението си и по тази причина хората са предпочели да ги погребат с нея. Възможно е също по този начин да са употребявани за основаването на трайна връзка сред Неве и обществото ѝ.

Изследването е оповестено в Journal of Archaeological Method and Theory.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР